maandag 17 september 2018

Camino Da Costa Marc en Michel pelgrimeren ook !

06-09-18, 21:41 - Marc De smet: 

Onze eerste dag zit er bijna op, een afsluiter met een menuke van 8€ en een flesje vinho verde van de Douro zal ons smaken.
Morgen begint het echte werk. We logeren in de plaatselijk jeugdherberg, kamer voor 2, het zal de komende dagen wellicht anders zijn.
Deze morgen met 1 uur vertraging vertrokken op de luchthaven, de Belgische spoorwegen hebben voor 1 keer hun best gedaan. Chaos bij de ticketautomaat in Porto. 3 kwartiers wachten voor een ticket. Hier is nog werk aan de winkel ofwel zal de caminho er voor moeten zorgen dat.....
2 minuten na onze eerste stempel in de kathedraal van Porto werden we al aangesproken door een Oekraïense die vorig jaar de caminho had gelopen. Een en al enthousiasme, de verwachtingen zijn gesteld.

07-09-18, 16:53 - Marc De smet: 

Mijne maat was deze morgen iets te actief. Hij moet nog een beetje wennen aan zijn nieuwe thuis en uur voor de volgende weken. Om 6 uur lieten we Porto achter ons ontwaken. Vandaag 24 km van Porto naar Vila Cha. Mooie houten wandelpaden langs de kust. Zijn inmiddels toegekomen in de Albergua S Mamede. 5 stapelbedden in een ruimte met de keuken, salon en eettafel. We zijn wel hoe de avond verloopt. Gaan het dorp verkennen en zien waar we vanavond iets kunnen eten. Tot morgen

08-09-18, 17:54 - Michel Van Daele: 

Na het douchen dachten we dat er niemand meer ging bijkomen in de alberge, dus we zouden het kot voor ons alleen hebben. Not dus. Enkele uurtjes later stroomden de pelgrims binnen, de ene al wat meer uitgeput dan de andere. Er zouden er nog 18 binnenstuiken. De meerheid was duitstalig. Tegen die tijd waren Marc en ik al het dorp aan het verkennen, op zoek naar een geschikt restaurantje. We vonden iets aan de andere kant van het dorp. Een losloopwandelingetje dus. Na een tijdje kwamen ook daar pelgrims om er iets te eten. Naast ons kwam de Mike zitten met zijn madame. De Mike was nen italiaanse Amerikaan. Nog diezelfde avond nam hij een taxi richting volgende dorp. Na ons avondmaal gingen we terug naar onze slaapplaats. Vollen bak, zoals ze zeggen. Nog even met de wakkeren een babbeltje gedaan en beddeke in. 5 of maximum 10 seconden duurde het voor onze oogjes dichtvielen. Onze medebewoners gingen de wekker zetten om 6u. Zo konden we zeker om 7u vertrekken. Nog voor de wekker tuut deed waren we reeds met 2 uit de veren. Van den tuut van de wekker was om 6.30u nog niks te merken. We zijn dus vertrokken iets na 6.30. Hij zou een lange rit worden. 32 km op de kop. En over kop gesproken, daar heeft de zon ne gansen dag op geschenen. Insmeren was dus de boodschap. Niet zo'n mooi trajectje maar mooi genoeg om door te gaan. Op het einde van de rit keken we naar elkaar en wisten we dat het genoeg was geweest voor vandaag. Snel nog een slaaplaats zoeken. En we hadden geluk, de laatste dubbelkamer in een jeugdherberg. Hier voelen we ons thuis. Toch zeker voor 1 nacht. Na het douchen nog snel de eerste blaar verzorgt en op weg naar het plaatselijke magazijntje om water in te slaan voor morgen. Morgen staat er weer ne stevige patat voor de boeg. Zo winnen we 1 dag die we ergens kunnen gebruiken als het nodig is. Seffes een pemgrimsmenuke gaan eten dichtbij, want veel verder geraken we vandaag niet meer. Tot morgen.

09-09-18, 22:37 - Marc De smet: 

Vandaag van Fào naar Viana do Castelo
Met enige vertraging tgv leuke babbel met mede pelegrinos. Om 7 uur vertrokken in de schemer en mist. Het heeft tot zeker 3 uur geduurd alvorens alles opgeklaard was. Met 33 km was dit aardig meegenomen. We hebben de zee meer gehoord dan gezien. Vandaag wat meer natuur, mooie duinen en bossen. GPS was echt wel van doen, soms 4-5 aanduidingen op 1 km dan weer kilometers niets te zien. Sluikstort langs de wandelpaden is hier echt wel een probleem, overal plastic, bouwafval of andere spullen, ergerlijk! en vooral spijtig. Het mooie dat ze te bieden hebben wordt hier echt ontsierd.
Bij aankomst in Viana do Castelo bleken de 2 Alberges full. De man van de jeugdherberg was zo vriendelijk voor ons een telefoontje te doen naar een hostel/Alberge boven op de heuvel. Fantastische locatie maat morgenvroeg kunnen we starten met 600 trappen naar beneden. Een slaapplaats vinden is hier echt een probleem, ik denk dat alle studenten het een ander goed te maken hebben en nog snel ne camino c willen doen. Allé vooruit slaapwel want morgenvroeg moeten we zeer vroeg uit de veren om tijdig een slaapplaats te vinden doei....

11-09-18, 20:49 - Marc De smet:

Vandaag van Caminha naar O Serralo.
Slecht geslapen, wat dacht ge met 34 op 1 kamer van 7 op 10. Misschien wel ne pelgrim onwaardig. 
Volgens de officiële route 21 km, wij hebben er 26.5km over gedaan. Deze morgen met een klein vissersbootje de Mino, de grens met Spanje overgestoken. De ferry kon wegens het tij pas om 14.00u vertrekken, veel te laat en dat weten de vissers hier maar al te goed. 5€ ipv 1,50 € voor de overzet. Toch leuk en zo verdient een doorsnee visser hier ook iets. Mooi parcour langs duinen enkele dorpjes maar ook enkele kms asfalt. Het valt op dat de camino in Galicië veel beter is aangeduid en de wegen veel properder zijn, het gaat in stijgende lijn. Voor morgen geen reservatie mogelijk, een bed of onder de brug.

12-09-18, 17:18 - Michel Van Daele: 

Vandaag neem ik het even over van onze hoofdredacteur, hij is namelijk volop bezig met de verzorging van zijn nieuwverschenen blaar. Als ik er zo snel even naar zie lijkt het dat hij 6 tenen aan zijne rechtervoet heeft. Maar Compeed zal wel weer voor wonderen zorgen, zo was het bij mij ook. 
Na het eten gisteren zijn we vrij snel naar de kamer gegaan, er zat ni veel fut ni meer in. We waren ook net te laat om de zonsondergang te zien, maar er zullen er nog wel komen hebben ze ons gezegd. Eindelijk nog eens een goede nachtrust gehad, en dat voel je de dag nadien. Het gaat een stuk vlotter. Deze morgen na een klein ontbijtje vertrokken om 7.30u. Het was nog donker. De eerste uren langs de kust, afwisselend asfalt en grindbaantjes. Onderweg nog een koffietje en dat geeft toch zeker voor een 10-tal minuten een boost waar je mee kan vertrekken. We hebben mekaar enkele uren de rust gegund en hebben een tijdje alleen gewandeld, geklommen gedaald, genoten gemijmerd. Mooi was het in ieder geval. Het was er allemaal. Tegen de middag zochten en vonden we mekaars gezelschap terug, vlak voor een grote stad. Op een terasjehebben we nog een colaatje gedronken met nen tortilla, wisten wij veel wat dit was maar als je honger hebt smaakt alles. Ook een droog stuk brood met een stuk gebakken patat met ei onder. Zout was het in ieder geval, lekker iets anders. 
Het was dus vandaag een relatief kort tripje, 20,6 km op de kop. Het moet juist zijn he, maar diejen hoek wil ik er nog af tegen dat we in Compostella zijn. Quote van de dag: we zijn er bijna, nog 8km... Dat beurt ne mens wel op. Het was voor ons ook de eerste dag dat we toch wat hoogtemeters hebben moeten doen, en dat zullen we best maar gewoon worden want vanaf nu duiken we regelmatig het binnenland in en de heuveltjes zijn net iets hoger dan die van Erika. Het voordeel van hoogtemeters te maken zijn de mooie uitzichten en dat is genieten, genieten zoals elke doordeweekse burger zou moeten kunnen. En geloof me of niet, dat leer je hier. Van Marc wist ik het al maar heb dit bij mezelf ook al ontdekt. Ne mens moet niveel hebben om gelukkig te zijn. Voor vanavond hebben we een kamertje in een klooster. Weliswaar zonder de nonnen. Maar het authentieke van het klooster is wel gebleven. Een protje in het midden van de nacht gaan ze de kamer ernaast niet horen. Dikke muren dus. De zon was weer de ganse dag van de partij. Een 30-tal graden, we klagen niet. Insmeren was dus weer de boodschap, zoniet komen er problemen van. Even nog wat rusten op een terraske nu. De ene schrijft het blogje, de andere zoekt de overnachting op voor morgen. Is voor een goed gevoel wel belangrijk, weten dat je morgenavond na een stevige trip er een bed voor je klaar staat. We focussen ons al wat minder over het eten dat we morgen moeten meedoen, vinden we nu niks dan vinden we morgen wel iets. We hebben onderweg nog geen pelgrims tegengekomen die omgekomen zijn van de honger. Geen zorgen maken en genieten van alles en iederen die je tegenkomt. Nu nog wa chillen en seffes op zoek naar iets om te eten. Wat? Dat lezen jullie later wel. 


13-09-18, 18:08 - Marc De smet: 

Vandaag van À Ramallosa naar Vigo.
Als laatste het klooster rond half 8 verlaten. Iedereen was al schampevie in de hoop in Vigo een slaapplaats te vinden. Wij hadden er al eentje geboekt zodat we ons niet moesten haasten en onderweg toch een beetje konden genieten van de omgeving. De inspanningen van de voorbije dagen en de blaren hebben ons nog parten gespeeld. Er is afgezien,(ik althans) als we al iets zouden mispeuterd hebben in een vroeger leven kan dit zeker meetellen als boetedoening! Deze morgen mooi parcour langs de kust. Vigo, de grootste stad van Galicië heeft heel wat industrie, een haven en sociale woonblokken. Niet zo leuk vertoeven als je de rust van de duinen en zee gewend bent. Een snelle stop en morgen weer verder . Nu aangename (terras) temperaturen. Overdag is het zweten en blazen.

15-09-18, 16:24 - Marc De smet: 

Vandaag van Arcade naar Pontevedra en A Portela.
De mooie accommodatie van de albergue heeft er niet voor kunnen zorgen dat we een goede nachtrust hadden. Er is altijd wel iemand die meer decibels produceert bij het snurken dan oorstoppen kunnen tegenhouden. Vandaar 6.15u op en om 7u met de petz op stap. Na een kwartiertje een koffietje en we waren gelanceerd. Mooie bospaden, wat moestuinen en druivelaars voor eigen gebruik maakte het beeld van de dag uit. Sinds gisteren krijgen we ook wat meer hoogtemeters te verwerken en dat zullen we geweten hebben.
Het is hier bijna 30°c in de schaduw dus zo fris komen we bij aankomst niet voor de dag. Pontevedra leek wel een mooie stad met veel autovrije straten, historische gebouwen en winkels. Lang vertoeven is er niet bij om tijdig bij de overnachtsplaats te zijn. Dit strookt niet met wat een camino zou moeten zijn maar het is wat het is! Succes overschrijdt grenzen die het doel niet te  goede komen. Voor de komende dagen hebben we kunnen reserveren zodat die druk wegvalt.
De albergue van vandaag is zeer basic, de uitbater zorg voor het avondmaal. We laten het op ons afkomen.....


16-09-18, 15:54 - Michel Van Daele: 

Het avondmaal dus... Hoe meer volk er toekwam in de alberge, hoe groter we de tafel moesten maken. Lees dekken. Want er stond al iets groot waar je kon gaan aanzitten. Dit bleek dan de tafel te zijn. Platen, planken gelegd op tafelpoten. Gevaarlijk om er geen vingers tussen te steken. Ongeveer 31 eters waren er uitgenodigd door de Josē, een vriendelijke hospitalero waarvan we de dollars in zijn ogen zagen glinsteren bij het aanschouwen van zijn grote droom. Koken voor pelgrims. Op de menu stond koude soep, en ik ga het geleerde woord niet gebruiken want anders zouden jullie nog kunnen denken dat we het lekker vonden. Daarna salade met tomaatjes en gebakken groene pepertjes. Als je ne keer goe niest vallen die zomaar uit de bomen, maar cava nog, er waren kruiden op. Natuurlijk nen tortilla derbij en smullen maar. Als nagerecht was er een watermeloen voorzien. Lekker, eigenlijk het lekkerste van de menu. Maar voor 8€ mag je niet klagen. Natuurlijk kregen we kannen vol met lekkere sangria. Dat dachten we toch. Ik wist niet dat ze elke rode drank met een drijvend stuk fruit erin sangria mochten noemen hier in Spanje. Na het eten nog wat geholpen in de keuken met de afwas. De Josē was al zijn geld gaan tellen. Het was weeral vlug bedtijd. Om 21.15u zag ik zorro al liggen met zijn masker op. Vermoedelijk al in dromeland. Deze morgen gingen we uitslapen, en dat hebben we dan ook gedaan. Als laatste van onze kamer van 16 ons bed uit. Om 7.45u. Het ging een kort tripje worden, zoals onderling afgesproken. 16km moest er vandaag worden gestapt want we hadden al een bed/luxekamer gereserveerd hier wat verder, dachten we dus. Uiteindelijk zijn het er toch 22 geworden en de reden hiervan is dat ons logement 200 km boven Compostella lag. Het is gelijk Kapellen bij Antwerpen en Kapelle bij Mechelen. Annuleren was dus de boodschap. Dan maar verder op zoek naar het volgende bed. Uiteindelijk valt dit ook zomaar uit de lucht. Ik moet onze ervaren gidsen, Jan, Ronny en Hugo gaan gelijk geven. Maar ik weet zeker dat ook zij er de eerste keer hetzelfde over dachten. Uiteindelijk komt altijd alles goed. 
De wandeling vandaag was mooi, veelal tussen en onder de druivelaars. Ik ga liever wachten tot deze al in de fles zitten om er nog eens onderdoor te wandelen. Deze morgen zag het er regenachtig en mistig uit. Geen druppel gevallen dus ideaal wandelweer, overdag meestal bewolkt met heel af en toe het zonnetje erdoor. Zacht glooiende omgeving, af en toe een dorpje waar je zo doorheen bent, terug de natuur in. En dat doet deugd. Wat ook deugd doet is de douche na de wandeling. Alleen is het schrikken wanneer je de gezamelijke doucheruimte binnenstapt en al iemand gehurkt ziet zitten met een lange (haar)staart. Oei, even halvekwartslag terug dan maar en voorzichtig nog eens kijken. Oef, door de algemene lichaamsbeharing was ik gerustgesteld ik zat in de mannendouche. Je lichaam wat laten rusten na een soms toch zware inspanning is ook geen overbodige luxe. Deze keer is er geen plaatselijke Josē en zullen we buiten de alberge vd gemeente iets moeten gaan zoeken om te eten. We moeten voor 22u terug binnen zijn. In de "nieuwe wandeling" in Gent is dit ook zo. 
Heb ik me laten vertellen. Morgen normaal gezien een korte trip, maar met ons kan je vanalles verwachten. We zien wel. 

17-09-18, 17:36 - Marc De smet:

Vandaag van Valga naar Picarana
De nieuwe wandeling was gisterenavond nog net niet gesloten. Als ge pas om 21.00u kunt bestellen om te eten en om 22.00u moet ge al terug in de albergue zijn is er niet veel ruimte meer. Vanavond geen sluitingsuur, we hebben een kamer met eigen badkamer in een particuliere woning in een klein gehuchtje van Picarana. Kraak proper en zalig rustig!!! En dat voor 12€/p ge kunt het slechter treffen.
Een prachtige wandeling vandaag door bos, landerijen en kleine dorpjes, ieder op eigen tempo.
Ne fijne babbel met enkele Nederlanders, een Ier en een Duitse. De dag is zo gepasseerd. In de kerk van Padron, de Iglesia de Santa Maria de Adine, nog een stempeltje gaan halen en een kaarsje gaan branden. We zullen onze Jacobus maar al wat voorbereiden op onze komst. Morgen is het zover. Nog ongeveer 15km van Compostela en om 12.00u een misviering. Dit moet ons lukken. Als we nog een goed woordje voor een van jullie moeten doen is het stilletjes aan het moment. We gaan ons werk hebben!
Hier is het nog steeds goed weer, tot 10u met onze hoofden in de mist en dan klaart alles op. Gans Spanje heeft te kampen met regen, vorige week zelfs met overstromingen, alleen het plekje waar wij zitten en gekend is voor minder goed weer schijnt de zon. Alles heeft zo zijn betekenis, zou dit hier ook het geval zijn. We zullen morgen maar een dankwoordje passeren.



Geen opmerkingen: